Generelt skal vindues- og dørelementer udføres, så de overholder gældende lovkrav og modsvarer god dansk kvalitet.
Hvis der er tvivl om egnetheden, kan den pågældende ydeevne testes i henhold til EN 14351-1, punkt 4.1-4.24. Krav til eventuel prøvning og klassifikation vurderes i relation til den konkrete anvendelse af elementerne, herunder den geografiske placering.
Konstruktioner skal være udformet på en sådan måde, at skader på eller nedbrydning af de anvendte materialer modvirkes.
Det skal gennem konstruktionens udformning sikres, at elementerne:
vandpåvirkning som f.eks. slagregn og kondens, så skadelig påvirkning af fugtfølsomme materialer undgås.
Ovenstående opfyldes ved efterlevelse af detailkrav i 5.1.1, Detailkrav og 5.1.2, Rude- og fyldningsmontering.
Termoruder og fyldninger skal monteres jf. nedennævnte grundprincipper, bilag 19 eller EN 12488, samt øvrige konstruktionskrav i de Tekniske Bestemmelser for DVV.
Adskiller monteringsmetoden sig fra dette, skal der foretages en typegodkendelse hos VinduesIndustrien. I forbindelse med en typegodkendelse skal der udarbejdes en beskrivelse af rudemontering bilagt snittegning, beskrivelse af anvendte materialer med oplysning om fabrikat og type, evt. kompatibilitets-erklæring, opklodsning, dræn og ventilation, glaslister samt fastgørelse af disse.
Tegningen og beskrivelsen skal være underskrevet af vinduesproducenten, og skal ved godkendelse endvidere underskrives af rudeleverandøren samt Teknisk Udvalg for DVV.
Vindues- og yderdørselementer skal være konstrueret således, at elementernes stabilitet, styrke og stivhed, opfylder de almindelige eller særlige krav, der er stillet til leverancen.
Hængsler og beslag skal være dimensioneret og fastgjort, således at de under konstruktionens egenvægt og almindelige betjening ikke udsættes for deformationer, der hindrer normal let betjening og funktion.
Ovenstående opfyldes ved efterlevelse af detailkrav i 5.2.1, samt overholdelse af enten testkrav i 5.2.2 eller udformningskrav i 5.2.3.
Oversigten skal være baseret på beslag- og evt. profilleverandørens vejledninger, eller på test. Detaljeringsniveau som angivet i eksemplet i bilag 23.
Et eksempel på en oversigt findes i bilag 23.
Testen udføres på relevant åbningstype i mest ugunstig størrelse.
Vindbelastning i henhold til EN 12210:
Mekanisk styrke i henhold til EN 14608 for vinduer:
Mekanisk styrke i henhold til EN 947 for yderdøre:
Alternativt til opfyldelse af testkrav i 5.2.2 kan nedenstående udformningskrav følges:
Buldogmøtrik kan undlades, når hvert hængsel fastgøres med mindst 4 stk. 4,0 skruer og skruernes effektive indgreb(gevind) i træet er mindst 30 mm.
Vindues- og yderdørselementer skal være konstrueret således, at elementernes lufttæthed og vandtæthed opfylder de almindelige eller særlige krav, der er stillet til leverancen. Hvis der ikke stilles kundespecifikke krav, er nedenstående krav gældende.
Ovenstående opfyldes ved efterlevelse af detailkrav i 5.3.1, samt overholdelse af enten testkrav i 5.3.2 eller udformningskrav i 5.3.3.
Lufttæthed i henhold til EN 12207.
For byggeri i lavenergiklasser anbefales:
Klasse 4 for lufttæthed ved et gennemsnit af måling ved over- og undertryk på 600 Pa for vinduer og yderdøre.
Derudover bør luftgennemgangen ved 100 Pa ikke være større end 1 m³/h.m².
Vandtæthed i henhold til EN 12208.
Alternativt til opfyldelse af testkrav i 5.3.2 kan nedenstående udformningskrav følges.
(vil forventeligt svare til Klasse 3 i henhold til EN 12207 og Klasse 8A i henhold til EN 12208).
Testkrav i Kap. 5.3.2, udføres på relevant åbningstype i mest ugunstig størrelse.
Testkrav (ITC)
Data for ruder skal være gældende for referenceruden, der defineres som den mest anvendte rude i det pågældende produktsystem. Referenceruden anses for at være den rudeopbygning der ligger til grund for systemgodkendelsen og som er anført i produktbeskrivelsen.
Termiske egenskaber af vinduesmaterialer skal være normsat jf. en anerkendt standard, eller opført på VinduesIndustriens materiale- eller positivliste, og tilgængelig på www.vinduesindustrien.dk. Optagelse på positivlisten sker via VinduesIndustrien.
Derudover gælder følgende:
Fra 2023 er det et lovkrav i BR18, at der for nye bygninger omfattet af reglerne om energirammer (§ 259 og § 260) skal foretages en beregning af bygningens klimapåvirkning gennem dennes livscyklus. Klimapåvirkningen opgøres i kg CO2 – ækvivalenter pr. m² pr. år.
For materialer eller bygningsdele kan der anvendes tal i Bygningsreglementet, Bilag 2, tabel 7, eller tal fra miljøvaredeklarationer, herunder branchedeklarationer.
VinduesIndustriens branchedeklarationer er tilgængelige på www.epddanmark.dk og www.vinduesindustrien.dk. Disse er udarbejdet for et europæisk referencevindue i størrelsen 1,23 x 1,48 m og omsat til miljøpåvirkninger pr. m2 vindue.
Den anvendte rudeopbygning er en standard 3-lags rude med gasarten argon i hulrummene og med en vægt på 2,5 kg/mm/m². Afvigelse i glasopbygninger og glastyper vil således påvirke værdierne.
Branchedeklarationerne medtager ikke afvigelser ift. det deklarerede produkt. Det er op til LCA specialisten at vurdere behovet for og håndteringen af afvigelser mellem det faktiske projekt og deklarationerne, herunder fx rudevalg.
En producent kan vælge at indgå i den frivillige ordning DVV-sikring, under følgende forudsætninger: